
From: "Hygie Reynolds" <HREYNOLD@tnrcc.state.tx.us>
To: <TJO@nrc.gov>
Date: Thu, Dec 28, 2000 12:07 PM
Subject: Re: §20.1403(d), Public Coordination Timing

Tom, In my last reply, I should have also mentioned that I have recently reviewed NRC's
rulemaking, Timeliness in Decommissioning of Materials Facilities (59 Fed. Reg. 36026,
published July 15, 1994, effective August 14, 1994). Its preamble seems to indicate that
separate buildings and outdoor areas must be decommissioned where licensed activities have
ceased while licensed activities continue to be conducted at other site locations.
Decommissioning should begin within 24 months of these separate buildings and outdoor areas
becoming inactive. This would appear to indicate that it may not be the licensee's option to wait
to decommission the entire site at one time, even on an old facility. Comments? Hygie

>>> "Thomas O'Brien" <TJO@nrc.gov> 12/27/00 01:54PM >>>
Hygie-

Sorry about the delay in getting back to you. To better respond to your question, would need
to know:

1. If the renewal is requesting the release of any of the sites or use locations specified in the
license.

2. Does the Decommissioning Funding Plan account for the accumulating waste?

Thanks-

Tom O'Brien, Health Physicist
Office of State and Tribal Programs
USNRC
301-415-2308
tjo@nrc.gov

>>> "Hygie Reynolds" <hreynold@tnrcc.state.tx.us> 12/14 10:47 AM >>>
Tom, We are currently reviewing a license renewal application from an old licensee, where
they indicate that they will be going for restriced release when they decommission and
terminate the license. They have been disposing of a depleted uranium catalyst on-site for
quite some time. They have some previously closed cells and an active cell where they are
currently disposing of catalyst. They will probably not be ceasing operations and requesting
license termination for quite some time, possibly more than 100 years or several hundred years
from now.

Under §20.1403(d), should this licensee be coordinating its decommissioning planning with
individuals and institutions in the community now, at this license renewal, or after it has notified
us that it intends to cease operations and it is doing its detailed decommissioning planning?

A quick reply would be appreciated if you can provide it. Thanks, Hygie, (512) 239-6825


