
DEPARTMENT OF THE ARMY 
HEADQUARTERS, U.S. ARMY MATERIEL COMMAND 

5001 EISENHOWER AVENUE, ALEXANDRIA, VA 22333-0001 

December 12, 2000 
REPLY TO 
A'TENT1ON OF 

Mr. Steven Baggett, Senior Project Manager 

Headquarters, U.S. Nuclear Regulatory Commission 

Office of Nuclear Material Safety and Safeguards 

Spent Fuel Project Office 
Washington, DC 20555-0001 

Dear Mr. Baggett, 

This is in reference to your reply (September 26, 2000) to 

my letter of September 12, 2000 asking for an exemption to 

certain parts of Title 10, Code of Federal Regulations, Part 71.  

After consultation with my colleagues, I believe that we 

should clarify somewhat that which we are requesting. The Army 

self transports much of its own materiel. This self 

transportation of licensed material is performed by military 

and civilian personnel employed by the U.S. Army. The U.S.  

Department of Transportation has allowed that exclusive use 

transportation by the Department of Defense (military vehicle 

shipments) are not subject to the Hazardous Materials 

Regulations of Title 49, CFR.  

What we are asking for is a clarification of 10 CFR Part 

71.5(b); i.e., does 10 CFR Part 71.5(b), as worded, specifically 

tie the Army down to complying with Title 49, CFR, applicable 

parts 170-189 even though we are self-transporting, acting in 

the National Defense, and are apparently not subject to the HMR? 

If your reply to us is "yes," then we will move forward on a 

request for an exemption to Part 71.5(b), as worded and as 

stated in our memorandum of 12 September 2000. We will do the 

research and provide the safety information and environmental 

report you requested in your reply.  

If the answer is "no", then we will presume that the Army is 

relieved of compliance with the regulation; however, we will 

only make such a presumption after receiving your decision in 

writing and coordinating the response with our point of contact 

in the U.S. Department of Transportation.
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Thank you for your assistance in this matter. For further 
information please contact me at (703) 617-9475, facsimile (703) 
617-9469, or by electronic mail at ManfreJ@alexandria
emhl.army.mil.  

Sincerely, 

John G. Manf4 
Health Physics Manager 
Safety Office 

Enclosure 

Copies Furnished: 
Headquarters, Department of the Army, ATTN: DACS-SF 

(COL Cherry), 200 Army Pentagon, Washington, DC 20310-0200 
Comander, Military Traffic Management Command, Transportation 

Engineering Agency, ATTN: MTMC-TEA, 720 Thimble Shoals 
Boulevard, Suite 130, Newport News, Virginia 23606-2574 

Commander, U.S. Army Materiel Command Logistics Support 
Activity, ATTN: AMXLS-TP-T (Ms. Gorba), Tobyhanna Army Depot, 
Tobyhanna, Pennsylvania 18466 

Commander, U.S. Army Tank-automotive and Armaments Command-Rock 
Island, ATTN: AMSTA-LC-RS (G. Ziegler), Rock Island, IL 
61299-6000 

Director, Office of Hazardous Materials Standards, U.S. Army 
Department of Transportation/RSPA, ATTN: DHM-10 (Mr. Wendell 
Carviker), 400 7 th Street, SW, Washington, DC 20590-0001



UNITED STATES 
• •NUCLEAR REGULATORY COMMISSION 

WASHINGTON, D.C. 20555-0001 

September 26, 2000 

John G. Manfre, Health Physics Manager 
Safety Office 
Department of the Army 
Headquarters, U.S. Army Materiel Command 
5001 Eisenhower Avenue 
Alexandria, VA 22333-0001 

SUBJECT: EXEMPTION FROM CERTAIN REQUIREMENTS OF 10 CFR PART 71 
PURSUANT TO 10 CFR 71.8 

Dear Mr. Manfre: 

Your letter dated September 12, 2000, to the Director of the Office of Nuclear Material Safety 
and Safeguards has been forwarded to the Spent Fuel Project Office for response. Your 
request will involve an exemption from certain requirements of 10 CFR Part 71 pursuant to 
10 CFR 71.8. We have preformed a preliminary review of your request under the provisions of 
10 CFR 71.8. However, your request does not provide a sufficient safety basis for us to make a 
determination. Therefore, we recommend that you provide additional information to support the 
exemption request. The information we believe is needed is identified in NUREG 1556, Volume 
5, Appendix Q and in 10 CFR 51.30. This NUREG may also be helpful in preparing your 
response.  

Please also note that approval of the proposed action requires the U.S. Nuclear Regulatory 
Commission (NRC) to prepare an Environmental Assessment (EA) [10 CFR 51.30]. The 
categorical exclusion from the need to prepare EAs that normally applies to package approvals 
does not apply when the approval is issued under an exemption. We need certain 
environmental information to prepare the EA. Accordingly, provide an Environmental Report 
(ER) that addresses the topics identified in 10 CFR 51.30 with respect to the proposed actions.  
You may find 10 CFR 51.60 helpful in developing your ER. To the extent this information has 
been provided in documents already submitted to NRC, you may provide the appropriate 
references in the ER.  

Lastly, you must operate your transportation program in compliance with NRC regulations, until 
an exemption, if granted, is issued authorizing the proposed activity.  

If you have any questions regarding this matter, please feel free to contact me at 
(301) 415-8584.  

Sincerely, 

Steven Baggett, Senior Project Manager 
Spent Fuel Project Office r-tf• 7C[r fl\\I•f 
Office of Nuclear Material Saf 

and Safeguards 115r / 
S- -O22



September 12, 2000 

Director 
Office of Nuclear Material Safety and Safeguards 

U.S. Nuclear Regulatory Commission 
Washington, DC 20555-0001 

Dear Sirs: 

This is in reference to Title 10 CFR 71, subject: 

Packaging and Transportation of Radioactive Material. We are 

requesting an exemption to the requirements of the Hazardous 

Materials Regulations (HMR, 49CFR Parts 171-180) per 10 CFR 

section 71.5(b).  

The Army is an organization on the move. Whether for the 

purpose of national defense, training or maintenance, their 

weapon systems are highly transportable. Some of these weapons 

systems have low level radioactive items attached that can be 

classified as "instruments or articles." When the Army 

transports these weapon systems, they are not generally packaged 

per many of the requirements of HMR. The Department of 

Transportation (DOT) has informed us that when transporting 

hazardous materials in military vehicles operated by military 

personnel solely for noncommercial military purposes, the Army 

is not subject to the Hazardous Materials Regulations of 49 CFR 

Parts 171-180.  

However, Title 10 CFR 71.5(b) apparently invalidates this 

exemption, stating that, "If DOT regulations are not applicable 

to shipment of licensed material, the licensee shall conform to 

the standards and requirements of the DOT specified in paragraph 

(a) of this section to the same extent as if the shipment or 

transportation were subject to DOT regulations." 

Therefore, we request and apply for modification, waiver, or 

exemption from the requirements of the HMR in accordance with 

section 71.5(b) for radioactive material on weapon systems 

transported by the U.S. Army when transported materials in 

military vehicles solely for noncommercial military purposes.  

The point of contact is Mr. Gavin Ziegler, (309) 782-2995.  

Sincerely, 

JOHN G. MANFRE 
Health Physics Manager 
Safety Office
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Copies Furnished: 
Commander, Military Traffic Management Command, Transportation 

Engineering Agency, ATTN: MTMC-TEA), 720 Thimble Shoals 

Boulevard, Suite 130, Newport News, Virginia 23606-2574 

Mr. Wendell Carviker, Director, office of Hazardous Materials 

Standards, U.S. Army Department of Transportation/RSPA 
(DHM-10), 400 7rh Street, S.W., Washington, DC 20590-0001 

Commander, U.S. Army Materiel Command Logistics Support 
Activity, ATTN: AMXLS-TP-T (Ms. Gorba), Tobyhanna Army Depot, 

Tobyhanna, Pennsylvania 18466


