December 4, 2000

Mr. Robert M. Berhinig

Mr. Charles McCall
Underwriters Laboratories Inc.
333 Pfingsten Road
Northbrook, IL 60062-2096

Dear Messrs. McCall and Berhinig:

The Nuclear Regulatory Commission’s (NRC), Division of Nuclear Reactor Regulation, Plant
Systems Branch has reviewed your response to our comments dated July 17, 2000, regarding
Underwriters Laboratories (UL) 2196 Bulletin concerning the proposed fire testing standard for
Fire Resistive Cable (FRC). Based on our review of the standard as it is currently written, and
the response to our comments provided in your November 3, 2000, letter, it appears that the
standard will not be suitable for use to adequately determine equivalency of FRC in lieu of the
NRC'’s requirements for one or three-hour fire rated barriers as stated in 10 CFR Part 50
Appendix R, Section III.G applications.

If this standard were to be published in its current form, the NRC would need to see the
following issues addressed by the end user in order to determine if the specific FRC would be
acceptable based on current NRC guidance for NRC regulated applications:

1. Cables would have to be tested with equal or greater voltage and current which will be
used in their application. Unless the intended voltage and current are used during the
fire test, there would be little confidence that the FRC would be representative of actual
installations.

2. The testing would have to consider the application of the cables, such as, power,
control, or instrumentation uses when determining acceptance criteria. Instrument,
control and power cables should be tested to different tolerances depending on
application. Without knowing the intended application of the FRC, there would be little
confidence that a generic test of a certain FRC would be applicable to all applications of
the FRC.

3. Since temperature criterion is not applicable to FRC, full insulation resistance testing
would need to be performed in accordance with NRC guidance as stated in Generic
Letter 86-10, Supplement 1, to assure cable functionality during the full thermal insult.

4. The assumption that a two conductor cable will bound a multi-conductor cable is not well
established. Bounding tests would need to be performed prior to this being
standardized.
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If you have any questions concerning these comments, please contact Daniel Frumkin at
(301) 415-2280.

Sincerely,

IRA/

Eric Weiss, Section Chief

Fire Protection Engineering and Special Projects Section
Plant Systems Branch

Division of System Safety and Analysis

Office of Nuclear Reactor Regulation
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