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Secretary AL, 
Attention: Rulemakings and Adjudications Staff 
U. S. Nuclear Regulatory Commission 
Washington, DC 20555-0001 

Subject: Southern California Edison Comments on Proposed Rule 
Interim Storage for Greater than Class C Waste 
[Docket No. PRM-72-2] 

Southern California Edison (SCE) supports the proposed rulemaking that will allow the 
holder of a 10 CFR Part 72 specific license to store Greater Than Class C (GTCC) 
waste at the licensee's Independent Spent Fuel Storage Installation (ISFSI). It is our 
understanding that this authority already exists pursuant to the general license 
established in 10 CFR 72.210, but there is no comparable provision for a specific 
license.  

SCE is also concerned that the definition of high-level waste as set forth in 10 CFR 
Part 72 currently does not include GTCC waste. At the same time, NRC regulations 
require that GTCC waste be disposed of in a geologic repository even though it is 
legally defined as low-level waste. The NRC should amend its regulations to include 
GTCC waste in its definition of high-level waste to clear up this regulatory conflict 
which could inhibit use of a high-level waste repository for the disposal of GTCC waste.  

SCE supports and concurs with the comments made by the Nuclear Energy Institute on 
behalf of the nuclear power industry. SCE's responses to the six questions asked of 
interested stakeholders is given in the enclosure to this letter.  

Sincerely, 

Enclosure 

P. O. Box 128 
San Clemente, CA 92674-0128 
949-368-7501 
Fax 949-368-6085 
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Enclosure

Southern California Edison Responses to Questions 
Proposed Rule for Interim Storage of Greater Than Class C Waste 

In its request for public comment, the NRC asked interested stakeholders to address six 

questions. The following are SCE's responses to these questions.  

Q1. Should the storage of certain forms of GTCC waste and spent fuel in the same 
cask be prohibited? 

Al. No. The DOE standard contracts and storage system certificates of compliance 

already allow specific fuel related components to be in the same cask. Other 

forms of GTCC waste could be allowed based on a safety analysis. As a 

practical matter, it is unlikely that reactor vessel internal components would be 

placed in the same containers as spent fuel even if it were permissible.  

Q2. Should the storage of explosive, pyrophoric, combustible, or chemically reactive 

GTCC waste be prohibited in either commingled or separate GTCC casks? 

A2. No. These characteristics would be addressed through the safety analysis. It is 

highly unlikely that reactor decommissioning would have such materials in its 
GTCC waste.  

Q3. Should the storage of GTCC that may generate or release gases via radiolytic or 

thermal decomposition, including flammable gases, be prohibited in either 
commingled or separate GTCC casks? 

A3. No. These characteristics would be addressed through the safety analysis. It is 

highly unlikely that reactor decommissioning would have such materials in its 
GTCC waste.  

Q4. Should the storage of solid GTCC waste that may contain free liquid (e.g.  
dewatered resin) be prohibited in either commingled or separate GTCC casks? 

A4. No. These characteristics would be addressed through the safety analysis. It is 
unlikely that reactor decommissioning would have such materials in its GTCC 
waste. Dewatered resins from reactor plants are not GTCC wastes.  

Q5. Should the storage of liquid GTCC waste be prohibited in either commingled or 
separate GTCC casks? 

A5. No. These characteristics would be addressed through the safety analysis. It is 

unlikely that reactor decommissioning would have such materials in its GTCC.  
waste.
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Q6. If reactor licensees, after termination of their 10 CFR Part 50 license, elect to 

store reactor-related GTCC waste under the provisions of 10 CFR Parts 30/70, is 

additional guidance needed to provide a more efficient licensing process? 

A6. No. Assuming there no longer is spent fuel on site in an ISFSI and DOE does 

not accept the GTCC waste for disposal at a high-level waste repository, the Part 

50/72 license would have to be retained or else an agreement state license 

obtained for continued possession and storage. This possible dilemma will not 

be solved by additional guidance, but should be addressed by adopting 

appropriate rules such as amending the definition of high-level waste to include 

GTCC waste.
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