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UNITED STATES 
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION 

WASHINGTON, D.C. 20555-0001 

July 29, 1999 

CHAIRMAN 

li+ 

The Honorable John D. Dingell 
United States House of Representatives 
Washington, D.C. 20515-6115 

Dear Congressman Dingell: 

I am responding to your letter dated July 12, 1999, in which you discussed your concern about the U.S. Nuclear Regulatory Commission's (NRC's) regulation of the disposal of 11 e.(2) byproduct material located at several Formerly Utilized Sites Remedial Action Program (FUSRAP) sites. Under the Uranium Mill Tailings Radiation Control Act of 1978 (UMTRCA), 
which added a new section 83 to the Atomic Energy Act of 1954 (AEA) as amended, the NRC does not have authority to regulate the cleanup of this material If the material was not generated by an activity licensed by the NRC on the effective date of UMTRCA (November 8, 1978), or thereafter. (Note that I am using the term. "pre-1978 section 11e.(2) byproduct material" in this letter in Order to follow the terminology used in your letter, and assume that the term is intended as a shorthand reference to residual radioactive material resulting from the 
processing of ores before the enactment of UMTRCA.) 

You expressed a concern that because of its position on pre-1978 11 e.(2) byproduct material, the NRC has determined that such material may be sent to sites regulated under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) rather than to disposal sites regulated by the NRC.  The NRC has stated only that there are no NRC rules or regulations that preclude disposal of the material at a RCRA facility, and that disposal of this material is subject to the jurisdiction of other Federal and State agencies. Additionally, there are NRC licensed facilities that have accepted pre-1978 11 e.(2) byproduct material for direct disposal or processing and disposal in their mill tailings impoundments. For example, Envirocare of Utah has an NRC license that allows it to accept some forms of this material directly for disposal. Pre-1978 1 le.(2) byproduct material presented to NRC or Agreement State licensed facilities for disposal or processing 
must comply with all requirements applicable to those facilities.  

With regard to your specific questions: 

1. How will this action improve protection of the public health and the environment? 

Based on our knowledge of RCRA requirements, we believe that both RCRA landfills and NRCregulated and licensed disposal facilities are protective. However, protection of the public health and environment is improved with the availability of additional waste disposal options, resulting in the cleanup and release of these sites for other uses. Also, see our response to 
Question 5 below.
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2. Please provide copies of the studies NRC used in making its health and safety 
determinations.  / 

To our knowledge, no formal NRC studies have been conducted to compare RCRA landfills and NRC licensed 1 le.(2) byproduct disposal facilities. Rather, our position is based on our knowledge of RCRA and NRC requirements and experience in regulating waste disposal. In fact, NRC's groundwater protection requirements in 10 CFR Part 40, Appendix A, are based upon RCRA requirements in 40 CFR Part 264 (see, 40 CFR 192).  

3. What are the qualitative differences in the radioactive constituents of pre- and post-1978 Section 11 e(2) by-product material that compel NRC to require two distinct disposal 
standards? 

The NRC does not have two distinct disposal standards in 10 CFR Part 40. It has no standard for FUSRAP material not within its legal competence. It is important to note that pre-1978 and post-1 978 11 e.(2) byproduct material have similar ra diological characteristics, and in some cases, pose less risk than naturally-occurring radioactive material (NORM) disposed of at some RCRA facilities. It is possible that pre-1978 11 e.(2) byproduct material at unlicensed sites may have been commingled with other radioactive or hazardous material that may or may not currently be under NRC's jurisdiction. For post-1978 11 e.(2) byproduct material, however, commingling has generally been prevented under NRC or Agreement State regulatory 
programs.  

4. Please detail the differences between NRC requirements in radioactive waste disposal and 
disposal under RCRA, specifically: 

a. What controls or protections exist at RCRA landfills that ensure the protection of public health, safety and the environment from radioactive byproduct material disposed at 
such facilities? 

The Environmental Protection Agency (EPA) has an extensive set of regulations in 40 CFR 260 through 272 for the management of hazardous wastes. RCRA disposal facilities rely in part on a system of liners and leachate detection and collection systems to prevent releases of hazardous materials to the environment. RCRA regulations for disposal also address monitoring and inspection, site selection, and other detailed requirements. Most, if not all, of these controls would also help to protect public health, safety, and the environment from radioactive byproduct material.  Indeed, some RCRA facilities are licensed to receive NORM and exempt source material, the controls for which would be similar to radioactive byproduct material.  
b. What protections are in place to ensure worker health and safety from the risks of exposure to radioactivity at RCRA landfills that have accepted Section 11 e.(2) byproduct material for disposal from the Army Corps of Engineers under the FUSRAP 

program? 

EPA is in a better position to answer this question on the controls and protection of worker health and safety afforded by RCRA sites that may have accepted pre-1978
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11 e.(2) byproduct material for disposal from the U.S. Army Corps of Engineers under 
the FUSRAP program.  

c. Do RCRA sites require a performance assessmeht to demonstrate long-term 
protectiveness for the disposal of radionuclides? 

We do not know of any performance assessment required by EPA under RCRA to demonstrate long-term protectiveness for disposal of radionuclides. However, EPA is in a better position to answer this question. We are aware that some RCRA sites accept NORM and exempt source material. As noted in response to question 4(a), RCRA regulations for management of hazardous wastes would also be protective for 
management of radioactive materials.  

d. What type of groundwater modeling is required of RCRA sites to ensure protection of 
groundwater quality for at least 1,000 years? 

Our understanding is that EPA's requirements in 40 CFR 264, which cover RCRA facilities, do not require groundwater modeling. However, we understand that EPA does have policies that allow the appropriate use of groundwater modeling as a means of demonstrating compliance with the closure provisions at RCRA regulated units and the determination of groundwater Alternate Concentration Umits that are protective of human health and the environment. The specific applications and decisions based on the use of groundwater modeling will likely depend on the individual site conditions, and 
would be best answered by the EPA.  

e. What type of public involvement have RCRA sites provided to allow for public input to allow the disposal of radioactive waste in facilities that have not been permitted or designed for the disposal of Section 11 e.(2) byproduct material? 

EPA is in a better position to answer this question on public involvement in the 
development of RCRA site requirements.  

5. Overall, which sites are more protective of public health, safety and the environment relative to the disposal of radioactive byproduct wastes, RCRA landfills or NRC-regulated and 
licensed disposal facilities? 

Based on our knowledge of RCRA requirements, we believe that both RCRA landfills and NRCregulated and licensed disposal facilities are protective. While RCRA requires a more prescriptive design approach and relies, for example, on active institutional controls for longterm control of a site, NRC uses a more performance-based approach, pursuant to the requirements in UMTRCA, such that active, on-going maintenance is unnecessary to protect the public heath and safety and the environment from the effects of I1 e.(2) byproduct material that has an extremely long half-life (e.g., about 80,000 year half-life for thorium-230). For that reason, EPA standards that have been incorporated in 10 CFR Part 40, Appendix A, require that uranium mill tailings impoundments be designed to be stable for 1,000 years, to the extent practicable, but in no case, less than 200 years. In general, we believe that NRC-regulated and licensed disposal facilities, because they are subject to requirements that focus on protection of public health, safety, and the environment from radiological hazards, may afford slightly more 
protection against radiological hazards.
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6. In a [Director's Decision] dated March 26, 1999, NRC's Office of Nuclear Material Safety and Safeguards concluded that a waiver under the Comprehensive Environmental Response, Cleanup, and Uability Act of 1980 (CERCL,) does notapply to off-site FUSRAP disposal activities. What steps has the Commission taken to regulate off-site handling and 
disposal of Section 1 le.(2) byproduct material? 

The NRC has licensed Envirocare of Utah to provide disposal for this type of material. The Commission has also addressed the disposal of this type of material in impoundments at specific milling sites. Any material In the possession of an NRC or Agreement State licensee for disposal or for processing and disposal of the residuals from the processing in an NRC- or Agreement State-licenced facility is subject to the NRC's or Agreement State's Jurisdiction and must meet all applicable Commission requirements. This includes, in the case of pre-1978 1 le.(2) byproduct material, the applicable requirements in 10 CFR Parts 20 and 40 and the requirements for storage, processing, and disposal in the applicable NRC or Agreement State 
license.  

7. Does NRC require additional Congressional direction or authority to regulate pre-1978 
Section 11 e.(2) byproduct material? 

We believe legislation would be required to give NRC authority to regulate Section 11 e.(2) byproduct material in the FUSRAP program. The NRC has not sought authority or the necessary resources to regulate that material, qnd we note that the House Appropriations Committee Report on the Energy and Water Development Appropriations Bill for FY 2000 contains language that the NRC is not intended to license the Corps of Engineers in the Corps' cleanup of contaminated FUSRAP sites. If Congress believes that the NRC should regulate the mill tailings resulting from activities not licensed by the NRC at the time or after UMTRCA was enacted, we stand ready to provide information and assistance to Co, gress in amending the Act. NRC would need additional resources to regulate pre-1978 section 11 e.(2) byproduct 
material.  

We trust this reply is responsive to your concerns. Please contact me if I can be of further 
assistance.  

Sincerely, 

Greta Joy Dicus 

cc: The Honorable Carol M. Browner 
Administrator, Environmental Protection Agency
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Wiliam L. Sinclair, Dhiector 
Utah Diviain of R&adaton Control V 
168 North 1950 WeS 
Salt Lake City. Utah 841114-4850 

Re: Managecmnt of FUSRAP Materials at Enviroc=r 

Dear Mr. Sincair: 

As vn discussed earlier toay, Eavirocarc of Utah, Inc. (Envim=ar) proposes to receive 
certaiin matcria~ftiro the Formerly MUtiU Sites Rezdia Action Program (FIJSRAP) siitm~ 
tha rem geacmuzd. before 1978, for managefment in Ezwtrocaru's L.ARW ceL. The United 
States Nulear Regulauoy Comudsioniu (NRC) has detenminod Lhat then atexiash arc mat 
subject to NRC licensiug uner the Aloauic Ecerp Act (AEA). FUSRA? inatuiahs cons; t of 
urmniwn mull taHOng that we produced pdrimarly dina tOw United Swaes' aly 
development of nuclear maweials as par of the Manhattan Engineering l'rqjecL 

I have enclosed a cop of two (2) lettax fom= the NRC Mhat diae i..te NRC'sjwisdlcdou 
ovCr thcsc FUSRAP materials. In a letwe date April 29. IM9 from Cbh==a Jackson of tOn 
NRC to Charle-sJudd, Pesident of Emuircar., the NRC stae that Orm "'amc sai with pre
1978 1 Ie.(2) bypwoduct mat=ia that am ama under NRC authority, becon a hm sites w=r not 
licensed by WRC at or AIer the umc UWMTCA was paser mad that thes materials an 
"lunde the jurisdiction, cfdw Fedeal and Stae agencim." Chairma Islasum zumafid dhe 
position taken by the NRC ina lette dated Moch Z.99 IM m Robat L~ Pint. Specia 
counsel (or the NRC. to Arm Wright Cowude fo the United Smas ^my Caips of Engineer 
(USACE). in which he. mode ckea tWa thm materias ame not licensed by the NRC and that 
the r~Zmnaof 10 CPR Paut 40 and 61 only appy to Becomes disosing of Iiccinud 
=alterials nm kni mou by nponding to the USACEs q~msdlm reowding disposal of 
thosc mnaterials at RCRA facilitiin by stating tha -4her are no nil cc r eglations of the NRC 
that would preed~ad diapol ofts descriad FUSRAP wutM at a 3.CRA dte-7 

Then ahziala am amuny ada the canfaol of USACE mt valows FUSRAP usm,. which 
weeptu rzg I by toe Deparunea of Energy (DOE) The materials arm PM- 1 974 
byprothm I thata -- I voeg licHensed by NRC at the umn or ufter he tiu. UWMTCA vwin 

passd " &,rf tbWumt* sejto NRC authoifty, but ubject to the judsdictiin of oliv 
FedoW or So mge -d=a- Them itatials am within Owe Judsdiction of the SU of Ufta for 
dispoml at Eamcamr's LAR.W facility. The niateral ame clearl witin do dahibon of 
Moba Code 119.3-102 n'aw-eve wLaste" so E~hviOcu intends to r=01"w thoM 
MIS0arugema st ow LARW h13fty

46 WESTBROAD WAr StffTh 116SALTL4K2 CITY; UTAH8UIOI * TLLEPHONE (#01 532-1110
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As you Probably know. sincc the NRC bas isgued its detemxinaion, thtest materials have been 

disposed at hazardous waste disposal failitie in California and Idaho, as conmmplated by Mr.  

FoInnes teponse to the tISACE. Let me know if you would like additioal1 information in 

dtis tegard.  

Further, as you know. the NRC has rotaied jurisdiction over the disposal of byproduct 

m-atrials in accordance with Articic 1I. Sctlioni E of the State's apreemnwrt with the NRC. as 

stated by Dr. William D. Travers in his lemu of May 23. 1999 to yo.However. the NRC has 

determined that tdu= prc-1 97 1 materials are not regulated by the MC. Theraloret ban 
materials are not subjet to the NRC's etaindjunisdiction.  

in owr discussans wtthi~ he NRC regading manaltmarit of thes materials, the NRC has 

infawned Envktrokaa that as long as they ate not placed* into car 11 e.(2) disposal &14 they wte 

not subject to Envirocares 1 1e.(2) byproduct materials liceme -or regulations.  

I undcrstad tWa you will lto r bow shordy if the Diison of Rsadmao Conavl km any 

objections to Envirocare's disposal of pre-l 973 bypodtxct materials in o~w LARW coLL By 

copy of this letter, Envirocare is notifying the NRC of Its intent to mumgdcths FUSRAP 

mnaterials in Envirocares LARW disposal ftcility.  

Finally, this request does mat imiply tdw Envirocare arms with the NRC's daemnatioa wha 

chese piel 971 byprodwc mawwriaLs wre not subject to NRC'sjwrisdicdion. Inftievut that the 

NRC detertines at omm time in the LAmzrc that these materials at subject to NRC 

Jurisdiction, Envirocare wil mage thesc materials in accordance With such dtetuminsation.  

ion Cuartr anid Otorge H.UsUfun ha discussed this maim with Fred Nelson of te Aummey 
General's office. Plean contect Geore EWIsu~mn at (101) 532-1330 if you ewm questions 

lega l ms eatdt ti znr*[eiegve thatdtt~nmu Ms ?.(aria Sehwuru(301-415-1313) 

of thu NRC Office of General CwauWe* cul addiew lega isses at the NRC conmecng this 

if you have any questions rqgwmgdn this mawar pI~se contact me at (301) 532-1330. Thank 

yaw.  

SirAc6Cly 

MukLade=u 
Corpaxt Radiatio Safty Officer

EACIOewel
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CC. Flaold L*Fcm VRC). W/o cwJosws 
mjuis schwa= OMC). Vda CWIQM=


