
June 12, 2000

Ms. Patricia Gorman
Deputy Director
Conference of Radiation Control

Program Directors, Inc.
205 Capital Avenue
Frankfort, KY 40601

Dear Ms. Gorman:

We have reviewed the final Part P to the Suggested State Regulations for Control of Radiation
(SSRCR), Contingency Planning for Response to Radioactive Material Emergencies, adopted
by the Board January 12, 2000, enclosed in your January 13, 2000 letter. The regulations were
reviewed by comparison to the equivalent NRC regulations in 10 CFR Sections 30.4, 30.32(i),
30.72 Schedule C, and 40.31(j). For Appendix A, Part P, we only conducted a spot check in
comparison to 30.72 Schedule C. In addition, we reviewed our January 13, 2000 letter to you
that addressed the proposed regulations. We also discussed our review of the regulations with
Ken Weaver, State of Colorado, on March 30, 2000 and May 8, 2000.

As a result of the NRC review we have identified 10 comments, as enclosed. Two comments
with a category “A” designation must be addressed to meet the compatibility and health and
safety categories established in Office of State and Tribal Programs (STP) Procedure SA-200.
Seven comments are suggested changes.

If you have any questions regarding the comments, the compatibility and health and safety
categories, or any of the NRC regulations used in this review, please contact me or
Dr. Stephen N. Salomon of my staff at (301) 415-2368 or SNS@NRC.GOV.

Sincerely,

/RA/

Paul H. Lohaus, Director
Office of State and Tribal Programs

Enclosure:
As stated
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COMMENTS ON FINAL CRCPD REGULATIONS-PART P
AGAINST COMPATIBILITY AND HEALTH AND SAFETY CATEGORIES

Part P
Regulation

NRC
Regulation

Category Subject and Comments

Sec. P.3-
Definitions
alert

10 CFR 30.4
Definitions
alert

A Definition of “alert”

The Part P definition is sufficiently different
from §30.4 that it may cause confusion. The
differences are the additional information
provided (type of on-site and off-site response
and “unless the situation becomes more
serious”). This information may best be
provided in guidance. In addition, the
contingency plan is designed for “releases of
material” (P.4.b) and not “degradation of the
level of safety of the facility and requires
response.”

To meet the compatibility category “A”, the
Part P definition should be essentially
identical to the one in §30.4.

Sec. P.3-
Definitions
General
Emergency

Not defined No
category

Definition of “General Emergency”

The proposed SSR contains a "General
Emergency" classification. The Statements of
Consideration for the NRC emergency plan
rule (54 FR 14054, April 7, 1989) states:

"For nuclear power plants, a general
emergency means there is a possibility of very
large releases that could cause acute
radiation effects miles from the plant. Neither
releases nor doses of those magnitudes could
result from accidents at fuel cycle or other
radioactive materials facilities. Therefore, the
general emergency class is not used for these
facilities."

This position is based on the accident
analysis in NUREG-1140, "A Regulatory
Analysis on Emergency Preparedness for
Fuel Cycle and Other Radioactive Material
Licensees."

Based on this guidance, we suggest the
“General Emergency” classification should be
deleted.
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Sec. P.3-
site area
emergency

10 CFR 30.4
site area
emergency

A Definition of “site area emergency”

This definition is sufficiently different from
§30.4 that it does not meet the compatibility
category “A”. The NRC definition sets the
threshold for site area emergencies at events
that could lead to a significant release and
could require a response by offsite response
organizations to protect persons off-site. The
Part P definition does not mention release,
only “major failures of facility functions
needed for the protection of the public.” The
contingency plan is designed for “releases of
material” (P.4.b) and not “major failures of
facility functions needed for the protection of
the public.” The Part P definition also states
that a site area emergency will require contact
with off-site response organizations to protect
persons off-site. The use of “will require” is a
higher threshold than the NRC’s “could
require” with the result that a site area
emergency is declared sooner under NRC
regulations.

To meet the compatibility category “A”, the
Part P definition should be essentially
identical to the one in §30.4

Sec. P.3
incident

Not defined No
category

Definition of “incident”

Use of the term “incident” has the potential to
cause confusion on the part of licensees.
Incident is used only twice in Part P, P.2.b
and P.6.e. According to the Rationale for
Revisions, “incident” is not used at this time in
any regulatory requirement of Part P.
“Incident” is not used in NRC regulations.
Although NRC does not specifically define
accident, it does list classifications of
accidents as being alerts or site area
emergencies [§30.32h(3)(iii)]. In addition,
Section P.4.b states that the contingency plan
is for “responding to any accident.” The way
in which Part P defines accident, it appears
that it is limited to events that meet the criteria
for alerts or site area emergencies, i.e., levels
higher than incidents.

In order to avoid confusion, we suggest
deleting all references to incidents from Part
P.
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Sec. P.6 §30.32(i)(3) D/H&S Contents of a Contingency Plan

The opening sentence in Sec. P.6 does not
parallel the language in Section P.4.b., i.e.,
“responding to a release of material” and
“accident in which radioactive material could
be released from the site.”

We suggest that these should be consistent
to avoid confusion.

Sec. P.6.k.v §30.32(i)(3)(xii) D/H&S Drills and exercises

Provision P.6.k.v. states that accident
scenarios be known to participants as
prescribed in the contingency plan.
§30.32(i)(3)(xii) specifically stipulates that the
scenario not be known by most of the
participants.

We suggest that you consider that this
provision be consistent with NRC regulations
to improve the quality of the drill or exercise.
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Sec. P.11.b §30.32(i)(3)(viii) D/H&S Plan implementation

Provision P.11.b. requires notification of
offsite organizations including the Agency
immediately after declaring an alert, site area
emergency, or general area emergency. Part
P defines immediate as within 15 minutes or
as otherwise specified in writing by the
licensee. The NRC regulation requires
notification of NRC immediately after
notification of the appropriate offsite response
organizations and not later than one hour
after the licensee declares an emergency.
The Part P requirement is not as restrictive as
the NRC’s, i.e., the licensee under part P has
to declare an alert, site area emergency, or
general emergency prior to notifying, whereas
the NRC licensee has to notify after declaring
an emergency [§30.32(i)(3)(viii)]. 10 CFR
72.32 contains the notification requirements
for ISFSIs, which is part of CRCPD’s basis for
making the notification within 15 minutes.
The requirement in §72.32 is the same as in
§30.32(i)(3)(viii), within one hour after the
licensee declares an emergency. The sole
basis for the 15 minute notification is a public
comment on the proposed Part 72 (59 FR
64283). We do not believe that the comment
has an adequate basis.

We suggest that you consider that Sec. P.11
be modified to require the licensee to make
an immediate notification of the agency after
the offsite organizations, and both
notifications not later than one hour following
declaration of an emergency.

Also, we note that “general area emergency”
is not defined whereas “general emergency”
is defined.

We suggest that “general emergency” be
deleted as discussed above.
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Title Emergency
Preparedness
for Fuel Cycle
and Other
Radioactive
Material
Licensees
(53 FR 43419)

Note: Fuel Cycle
is not applicable
to Agreement
States

No
category

Contingency Planning for Response to
Radioactive Emergencies

There is no explanation in the Rationale for
Revisions for using the term “Contingency
Plan” instead of “Emergency Plan.” In
§30.72, the term “Emergency Plan” is used
instead of “Contingency Plan.”

We suggest that you use “Emergency Plan’
because there may be unnecessary confusion
introduced by using the term, “Contingency,”
instead of “Emergency.”

Rationale Rationale

A reading of the Rationale gives the
impression that Part P is intended to provide
some continuity between the materials and
reactor emergency preparedness.

If this is the intent, we believe that there
should be further clarification on this matter.

Rationale
Section
P.5g

No title No
category

The rationale for not including the
corresponding NRC provision [10 CFR
30.32g(2)(vii)] is that it is “probably” included
under P.5.e.

We recommend that you consider a more
definitive reason for the exclusion, or include
the provision.


