
Attachment 31

REGIONAL COMMENTS ON DRAFT 
POLICY AND GUIDANCE DIRECTIVE (PG) 1-27,

“REVIEWING REQUESTS TO CONVERT
ACTIVE LICENSES TO POSSESSION-ONLY LICENSES”

TRANSMITTED AUGUST 16, 1999

Region 1:

Global concern - Many licensees request to convert only part of the radioactive material
on their license to possession-only status.  They intend to continue principal activities
with some radioactive material listed on the license and request that other material,
usually sealed sources, be placed in a storage-only or possession-only status.  PG 1-27
does not adequately address this common licensing situation.
Response - This guidance is intended for requests to place all activities in a
possession-only status.  Requests to place some materials in storage and continue
other activities would have to be reviewed on a case-by-case basis to determine the
impact on fees, surveillance frequencies, and other requirements.  This guidance may
be used as a guideline.  A statement to this affect was added to Section 1.

Adequacy of two-year renewal frequency - A two-year renewal frequency is a good
approach to assure that these types of licenses remain vigilant in their attempts to
transfer radioactive materials in storage or maintain adequate security and
accountability for radioactive materials in “standby.”

Other specific comments

1. In the third paragraph of your memorandum dated August 16, 1999, you state that,
“Licensees will be informed of program code changes at least 30 days before the
changes are made.”  At present, licensees are not notified of program code
changes.  Is it NMSS’ intent that licensees would now be notified of these changes
and, if so, by what vehicle would they be notified?
Response - The intent was to perform a one-time review of the those licenses in
the existing, possession-only, program codes (3800, 11800, and 23300) to
determine whether any licenses should be changed to the new standby program
codes (3810, 11810, and 23310).  Our records indicate the RI and RII each have
about 20 licenses to review and RIII and RIV each have about 10 licenses to
review.  The transmittal memo was clarified.

2. Under Section 3.0, in the third paragraph, it states, “When a licensee is unable to
divest itself of radioactive material, and the licensee is able to safely maintain
control over the material, a request for relief from regulatory requirements (i.e., a
possession-only license) may be appropriate.”  From which regulatory
requirement(s) are we relieving the licensee?  Possession-only licenses are still
subject to all applicable regulations.
Response - The regulatory requirements are the fees and license conditions
which would be changed if the authorized use is changed to possession and
storage only.
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3. Under Section 4.0(a), it states “The disposal options that must be addressed are
contained in PG 9-12."  Will PG 9-12 be replaced by a NUREG?
Response - We are not aware of any plans to incorporate the procedures for
requesting DOE assistance in a NUREG.  It is our understanding that all policy and
guidance directives not incorporated into a NUREG already, will be considered
when the staff prepares Volume 20 of NUREG-1556, Administrative Procedures
Associated with Materials Licensing.”

4. In the “Note” under Section 5.2, it states, “Any license converted to a standby
status should have an expiration date no greater than 24 months from the date
that operations ceased or the issue date (whichever is earlier) unless an extended
period of inactivity has been authorized.”  Under what circumstances would we
grant an extension beyond 24 months?
Response - Pursuant to 30.36(f), 40.42(f), and 70.38(f), requests for extended
periods of inactivity may be granted if they are not detrimental to the public health
and safety, and are otherwise in the public interest.  When decommissioning is
delayed for long periods of time after operations have ceased, there is a risk that
safety practices will become lax as key personnel relocate and management
interest wanes.  In addition, waste disposal costs tend to increase significantly over
time and delaying decommissioning will result in higher costs to the public if the
government eventually assumes responsibility for the decommissioning.  Such
requests will have to be reviewed on a case-by-case basis, but licensees will have
to explain how postponing decommissioning would be in the public’s interest.  This
information was added to the note.

5. Item 2 of Enclosure 1, states, “If the licensee has permanently ceased operations,
the application includes a detailed description of all efforts made to dispose of the
licensed material, including telephone calls, letters, facsimiles, personal contacts,
etc.”  This level of detail does not appear to be warranted as it’s not clear to as
how we would use the information.  If the licensee has material they do not want
and cannot get rid of, they should concisely describe how they tried to dispose of
the licensed material.
Response - When evaluating whether licensees have exhausted all reasonable
options, reviewers need to know exactly who the licensee has contacted, what was
requested, and what response was received.  Detailed information is required
when we request DOE to retrieve sealed sources.  No change was made.

6. Item 3 of Enclosure 1 is not necessary.  The license will contain a condition that
covers this restriction.
Response - We believe it is useful to confirm that the condition is in the license. 
No change was made.

7. The third sentence in item 5 of Enclosure 1 contains a typographical error.  The
word “would” should be replaced by the word “do.”
Response - The change was made.

8. Item 7 of Enclosure 1 states, “The application includes an acceptable
accountability program for assuring that the licensed material remains in secure
storage and is not used (inventory at least annually).”  NRC standard policy for
inventory of sealed sources is to require that licensees conduct physical
inventories every six months to account for all sealed sources and devices
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containing licensed material possessed under the license.  A one year inventory
frequency will reduce the assurance that the licensee will maintain security and
accountability of material in their possession.
Response - This is part of the relief granted when the license is changed to
possession-only.  A less frequent inventory is adequate if the licensee never
removes the material from storage for use.  This provision was included in the
guidance published in Information Notice 93-50.  No change was made.

9. Item 8 of Enclosure 1 states, "The application includes all planned changes to the
licensee’s radiation safety program as a result of placing the licensed material in
storage."  We should clarify that the planned changes will be to limit/decrease the
magnitude of their radiation safety program.
Response - The change was made.

10. Item 9 of Enclosure 1 states, “If applicable, the application includes a commitment
to leak test sealed sources and devices containing sealed sources at least once
every 3 years...”  Why are we asking that sealed sources in storage be leak tested
once every three years when NRC standard leak test policy has been:

Not to require leak testing of sources in storage which are not being used,

When they are removed from storage for use or transfer to another person, and
have not been tested within the required leak test interval, they shall be tested
before use or transfer, and  

No sealed source or detector cell shall be stored for a period of more than 10
years without being tested for leakage and/or contamination?

Response - When we drafted Information Notice 93-50, we asked what the leak
test frequency should be for sealed sources in storage.  The responses ranged
from every 6 months to never.  We noted that the inspection frequency for
possession-only licenses (at that time) was every 3 years and the record retention
requirements were 3 years, so we decided that leak testing every 3 years was a
logical compromise.  It was noted that a large number of licenses had conditions
for a 10-year leak test, but it was decided in 1993 that the standard license
conditions could be revised during routine license renewals.
     After revisiting this issue and considering our new strategic goals, we decided
that increasing the leak test frequency is unjustified.  Historically, we haven’t had a
significant problem with sources leaking in storage and the existing standard
license condition is sufficient to maintain safety.  The guidance has been revised to
state that we will continue to use the standard license condition with the 10-year
leak test, contrary to the guidance in Information Notice 93-50.

11. Item 12 of Enclosure 1 states, "For possession-only licenses, include a condition
that the licensee will continue to take all actions within its ability to dispose of its
material and notify NRC within 30 days if disposal is achieved."  To assure
consistent wording and use of this license condition, it should be included within
PG 1-27.  It should also be added to the list of standard license conditions.
Response - We agree.  The condition has been forwarded to RGB with a request
to add it to the list of standard license conditions.
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12. In Attachment 2, in the last sentence of the description for Program Codes 03800,
11800, and 23300 it states, "Additionally, program codes which were used
previous to this code should be used as secondary codes to ensure traceability of
license types within LTS."  Shouldn’t this statement also appear in parenthetical
clauses under each of the Program Code descriptions for 03810, 11810, and
23310?  Will inclusion of previous program code(s) as a secondary code have the 
unintentional effect of increasing the licensee’s fees?
Response - The attachment was revised to add the statement to the description
for the standby codes.  In discussions with OCFO staff, we were informed that they
review licenses and assign fee categories according to the activities authorized,
not the program codes listed in LTS.

Region II:

The two-year term for possession-only licenses is appropriate.  No other comments.

Region III:

1. Region III agrees that the expiration date for possession-only licenses
should be every 2 years.  We believe that the two year expiration date
would adequately require licensees to demonstrate that their stored
material was secured, as well as, providing the NRC with evidence of 
their continual efforts to dispose of the licensed material.

2. RIII would like to recommend that the referenced documents identified in
the draft PG Directive 1-27 be attached as Appendices (similar to the
NMSS Decommissioning Handbook.)   Attaching the referenced
documents as Appendices, would make the directive a more "user
friendly" guide for materials reviewers and inspectors and licensees.
Response - The only documents referenced are IN 93-50 and several
other policy and guidance directives.  The directive repeats most of the
information previously published in IN 93-50 and we do not believe that
attaching a copy of the IN would add very much information.  In addition,
all information notices are available on the NRC web site.  With regard to
attaching other directives, we believe that it would be redundant and
cumbersome to attach copies of other directives into this directive.  No
change was made.

Region IV:

1. We agree with NMSS’ assessment that there is a need for new program codes
addressing this type of license.  Additionally, the establishment of a 24-month
renewal frequency for this type of licensee will allow closer monitoring.  The
instructions are clear in the draft PG that an assessment is required by the
Regions of all licenses authorizing possession and/or storage only.  However, it is
not clear in the draft PG 1-27 when the Regions should modify the license
expiration date, issue a new license, and change the program code in the
Licensing Tracking System for an affected licensee.  Region IV believes that there
are two possible solutions.  The Regions could implement the guidance when
licenses are renewed without impacting current licensing activities.  However, if the
Regions must amend all licenses immediately for consistency using PG 1-27, this



6

could result in a significant impact.  Region IV suggests implementing the PG 1-27
guidance concurrent with renewal of the license.
Response - See the response to comment 1 from Region I.  

2. Region IV suggests that NMSS consider modifying the draft PG to include
instructions for using program codes 03810, 11810, and 23310 as secondary
codes for tracking individually licensed materials specifically listed on a license
authorized for "storage or possession only."  We believe that this modification
would provide a cost-effective method of tracking these unique types of materials
on active licenses.  If PG 1-27 is modified as suggested, this instruction would
allow NRC to closely track and oversee these types of materials.  Optionally,
NMSS may wish to create unique program codes for this tracking purpose.
Response - Neither the existing possession-only program codes, nor the new
standby program codes, were programmed such that they could be used as
secondary codes.  We intend to initiate a work request to change the programming
in LTS.  A statement was added to Section 1 recommending that these codes be
used as secondary codes if only some materials are being placed in storage while
other operations continue.

3. Item 4.0, Regulatory Consideration, instructs the licensing and inspection staff to
coordinate information and decide if a licensee requires a special inspection before
the licensing staff approves possession or storage only activities.  Special
inspections should assess a licensee’s ability to control and store materials safely
for an extended period.  Optionally, these inspections are exempted if the
inspection staff has inspected  the licensee recently.  When NMSS proposed the
above requirement, the term "recently" was not defined.  The word recently as
stated could cover a time frame of a few days, weeks, months, years, or an
inspection cycle.  We suggest for consistency, replacing the word "recently" with “a
period of less than one year,” or another specific interval approved by NMSS.
Response - The change was made.

4. Region IV currently has a mixture of licenses authorizing storage or possession
only for single devices or individually licensed materials.  We suggest NMSS
consider the following authorized use condition as a licensing technique to aid in
tracking this category of licensed materials:

Possession and storage only of [sealed source in device, sealed source in
shielded pig or transport container].

Possession and storage only of [specific type of uncontained materials and
mode of storage].

Response - See response to global concern from Region I.  We do not object to
the suggestion, but changes that address only some activities will need to be
reviewed on a case-by-case basis.


