
STATE' O UJFOr;-"N ";-. AND VUMAN SERVICES AGENCY

DEPARTMENT OF HEALTH SERVICES 
7141744 P STREET 
P.O. BOX I2f32 
SACRA.MENTO. CA 94234-7320 
(916) 322-3482 August 19, 1999 

Mr. Paul H. Lohaus, Director 
Office of State Programs 
U. S. Nuclear Regulatory Commission 
Washington, DC 20555 

Dear Mr. Lohaus:

Attached is a letter to Molycorp, Inc. regarding the classification of certain 
radioactive wastes generated as a result of its rare earth mining and processing.  

This letter is in response to inquiries as to whether this waste is regulated "under 
the Atomic Energy Act" or under state authority pursuant to state law. The reason for 
this splitting of hairs is that Molycorp wants to dispose of this waste at the Waste Control 
Specialists (WCS) facility in Texas. The Texas license/permit to WCS restricts disposal 
of "Atomic Energy Act" wastes at its site.  

Please advise if the representations I have made in the letter are in any way 
incorrect.  

As a courtesy to the responsible agency in Texas, I have also sent them a copy of 

my letter to Molycorp so that they are aware of what is happening.  

Thank you for your review and response to this request.  

Sincerely,

Enclosure
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GRAY DAVIS. Governor
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DEPARTMENT OF HEALTH SERVICES,. x 
714n"4 P STRME 
P.O. BOX 942732 
SARAMENTO. CA 04234-r320 

(616) 322-3482 August 19, 1999 

Mr. William J. Almas 
Manager of Environmental and Regulatory Affairs 
Molycorp, Inc.  
P. 0. Box 124 
Mountain Pass, California 92366 

Dear Mr. Almas: 

I am very sorry for the delay in responding to your request for a determination of 
whether or not the wastes coming from the processing of rare earth ores containing 
source material would be considered as regulated under the federal Atomic Energy Act 
(AEA) and the regulations promulgated under its authority by the U. S. Nuclear 
Regulatory Commission (NRC).  

While the subject ores are source material, they were not and are not being 
processed primarily for their source material content; therefore, the wastes generated by 
this processing are not byproduct material as defined in Title 10 Code of Federal 
Regulations Part 40 section 4 (1OCFR40.4) and are not regulated by the NRC as 
byproduct material.  

Furthermore, the NRC has recently determined that wastes containing less than 
0.05% by weight of source material fall under the exemption contained inl0 CFR 
40.13(a), and that the NRC would not regulate the disposal of these wastes. WHile 
several states have objected to this determination by the NRC for the particular waste 
stream that prompted the determination, it is nevertheless the current policy of the NRC.  
Therefore, it appears that the wastes from your operations would not be subject to NRC 
regulation if you were located in a state where the NRC retains jurisdiction.  

Please be advised that California is not limited in its jurisdiction over radioactive 
materials/wastes to the same extent the NRC is by federal law. Likewise, other states 
have more over-reaching radiation control laws than the NRC. Prior to shipping your 
wastes for disposal, it would be prudent to get written affirmation from the cognizant 
state radiation control agency in the state where the disposal is to occur that the disposal 
is acceptable at the selected disposal site.  

Sincerely, 

Edgar D. Bailey, C.H.P., Chief 
Radiologic Health Branch


