
From: "Roger Suppes" <RSUPPES@gw.odh.state.oh.us> e> 6c/.LL 

To: "Michelle Ellars" <MELLARS@gw.odh.state.oh.us> 
Date: Tue, Nov 30, 1999 7:52 AM 
Subject: Re: Clarification of Response to SP-99-074 (Release Criteria) 

I am requesting staff to review your inquiry and will get back to you shortly. We sent the response to the 
other six questions as previously. They were sent by regular mail and were to the attention of the Deputy 
Director of the Office of State Programs. My secretary is out today, but I will check and get you a copy 
tomorrow.  

>>> "Thomas O'Brien" <TJO@nrc.gov> 11/29/99 03:34PM >>> 
Thank you for your FAX response of 11/8/99 to the subject letter.  

We are in the process of compiling State responses and find that some clarification is needed to ensure 
we accurately profile each State's practices. In your response, excerpted below, could you please clarify 
what your criteria apply to your statement " Anything contaminated with radioactive material that is 
removed from a site is low-level radioactive waste"? It appears that your reference to Ohio's use of Reg 
Guide 1.86 could apply here.  

Also
I do not believe I have a response from you for the other 6 questions that were in the Agreement State 
letter. Are you planning to submit any responses? 

Thanks for your assistance.  

Ohio response: 
Ohio has adopted the same release limits that were adopted by NRC in Subpart E of 10 CFR 20.  
Anything contaminated with radioactive material that is removed from a site is low-level radioactive waste.  
Following Section 3748.10 of the Ohio Revised Code, such material must be disposed at a facility that is 
licensed to receive and dispose low-level radioactive waste. Decontamination of objects is done using 
NRC guidelines. The objects are inspected and released in accordance with NRC guidelines. Ohio's 
criteria regarding surficial and volumetric contamination differentiate to the same extent that NRC 
Regulatory Guide 1.86 differentiates between these types of contamination.  

Ohio standards authorized the disposal of certain products and materials as specified in OAC 3701-39-02, 
(B)(2) that is enclosed. Ohio also uses NRC Regulatory Guide 1.86 in decision-making regarding 
disposition of certain resources contaminated with radioactive materials. Section 3748.10 of the Ohio 
Revised Code provides that low-level radioactive waste can only be treated, stored, re-cycled, or disposed 
at a facility licensed by the department.  

Tom O'Brien 
Office of State Programs 
USNRC 
301-415-2308 
tjo@nrc.gov
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