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Responses to Questions 42 and 43 

Question 42. Definitions 

"Byproduct material - Byproduct material is defined as: 

(A) any radioactive material (except special nuclear material) yielded in or made 
radioactive by exposure to the radiation incident to the process of producing or utilizing special 
nuclear material; and 

(B) the tailings or wastes produced by or resulting frQm the extraction or 

concentration or uranium or thorium from any ore processed primarily for its source material 
content, including discrete surface wastes resulting form uranium solution extraction processes." 

(25 Texas Administrative Code (TAG) §289.201 (b)(l 5)) 

"Disposal - Isolation or removal of radioactive wastes from mankind and his environment. The 

term does not include emissions and discharges under rules of the agency?" (25 TAC 
§289.254(b)(3)) 

"Effluent" - No definition in rule 

"Release limits" - No definition in rule 

"Transfer" - No definition in rule 

"**"Radioactive waste - Any discarded or unwanted radioactive material, unless exempted by 

agency rule or any radioactive material that would require processing before it could be put to a 

beneficial reuse. The term does not include byproduct material as defined in paragraph (1 5)(B) 

of this subsection, or uranium ore, naturally occurring radioactive material (NORM) waste, or oil 

and gas NORMA waste-" (25 TAC §289.201(b)(82)) 

***"Low-level radioactive waste (LLRW) - Radioactive material that meets the following 

criteria: 

(A) LLRW is radioactive material that is: 

(i) discarded or unwanted and is not exempt by rule adopted under the 

Texas Radiation Control Act (Act), Health and Safety Code. §401.106; 

(ii) waste, as that term is defined in 10 CFR Part 61.2: and 

(iif) subject to:

(I) concentration limits established in 10 CFR Part 61.55. or
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compatible rules adopted by the agency or the Texas Natural Resource Conservation 
Commission (TNRCC), as applicable; and 

(I) disposal criteria established in 10 CFR, or established by the 

agency or TNRCC, as applicable.  

(B) LLRW does not include: 

(U) high-level radioactive waste as defined by 10 CFR 60.2; 

(ii) spent nuclear fuel as defined by 10 CFR 72.3; 

(iif) byproduct material defined in the Act, Health and Safety Code.  

§401.003(3)(B), 

(iv) naturally occurring radioactive material (NORM) waste that is not oil 

and gas NORM waste; or 

(v) oil and gas NORM waste.  

**Proposed for deletion; Proposed 11/99, Adopted 2/00 

***Proposed new definition; Proposed 11/99, Adopted 2/00 

Question 43. Release Standards in §289.202 

(ccc) Vacating premises.  

(1) Each licensee, registrant, or person possessing non-exempt sources of 

radiation shall, no less than 30 days before vacating or relinquishing possession or control of 

premises. notify the agency, in writing, of the intent to vacate.  

(2) The licensee or person possessing non-exempt radioactive material shall 

decommission the premises to a degree consistent with subsequent use as an unrestricted area 

and in accordance with the requirements of subsections (ddd) and (eee) of this section.  

(3) Notwithstanding the limits set forth in subsections (ddd) and (eee) of this 

section, contamination levels must be maintained in unrestricted areas so that no individual 

member of the public will receive an effective dose equivalent in excess of 100 mrem (1 mSv) 

above background per year.  

(4) No licensee shall vacate a facility or land, or release a facility or land for 

unrestricted use, until the annual total effective dose equivalent to a member of the public 

resulting from radioactive material remaining from licensed activities (excluding radium and
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its decay products) does not exceed 25 mrem (0.25 mSv) per year above background. The 

concentration for radium in soil shall be equivalent to or below the limits in subsection (eee) of 

this section. Notwithstanding the limits in this paragraph, each licensee shall make every 

reasonable effort to maintain any contamination of soil or vegetation ALARA. The licensee 

shall conduct all necessary radiation surveys and modeling and shall provide reports and 

documentation to demonstrate that the requirements for release for unrestricted use have been 

met. The Agency may require the licensee to provide any other information necessarIy to 

demonstrate that the facilities and land are suitable for release for unrestricted use.  

(ddd) Soil contamination limits.  

(1) No licensee shall possess, receive, use, or transfer radioactive material 

in such a manner as to cause contamination of soil in unrestricted areas. to the extent that the 

contamination exceeds, on a dry weight basis, the concentration limits specified in: 

(A) subsection (ggg)(8) of this section; or 

(B) the effluent concentrations in Table III of subsection (ggg)(2) of 

this section, with the units changed from microcuries per milliliter to microcuries per gram, 

for radionuclides not specified in subsection (ggg)(8) of this section or paragraph (3) of this 

subsection.  

(2) Where combinations of radionuclides are involved, the sum of the ratios 

between the concentrations present and the limits specified in paragraph (1) of this subsection 

shall not exceed one.  

(3) Except for the requirements in §289.127 of this title and notwithstanding 

the limits imposed by paragraph (1) of this subsection, the concentration of radium-226 or 

radium-228 in soil averaged over any 100 square meters (n5 ) shall not exceed the background 

level by more than: 

(A) 5 picocuries per gram (pCi/g) (0.185 becquerel per gram (Bq/g)).  

averaged over the first 15 cm of soil below the surface; and 

(B) 15 pCi/g (0.555 Bq/g), averaged over 15 cm thick layers of soil 

more than 15 cm below the surface.  

(4) 5 pCi/g (0.185 Bq/g), based on dry weight, for radium-226 or radium

228 in vegetation; and
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(5) the following limits, based on dry weight, averaged over any 100 n- of 

area for natural uranium with no daughters present: 

(A) 30 pCi/g (1.11 Bq/g), averaged over the top 15 cm of soil below 

the surface; and 

(B) 150 pCi/g (5.55 Bq/g), average concentration at depths greater 

than 15 centimeters below the surface so that no individual member of the public will receive 

an effective dose equivalent in excess of 100 mrem (1 mSv) per year.  

(eee) Surface contamination limits for facilities and equipment.  

(1) Prior to vacating any facility or releasing areas or equipment for 

unrestricted use, each licensee shall ensure that radioactive contamination has been removed to 

ALARA levels. In no case shall the licensee vacate a facility or release areas or equipment for 

unrestricted use until radioactive surface contamination levels are below the limits specified in 

subsection (ggg)(6) of this section.  

(2) In addition to meeting the surface contamination limits of paragraph (1) 

of this subsection, porous materials (e.g.. concrete.), that are to be released for unrestricted 

use, shall be evaluated to determine whether radioactive materials have penetrated to the 

interior of the material. If radioactive contamination has penetrated into the material, analysis 

of the average concentration, in pCi/g, shall be made. The material may be released for 

unrestricted use if the radionuclide concentrations do not exceed the limits specified for soil in 

subsection (ddd) of this section.  

(ftt) Exemption of specific wastes.  

(1) A licensee may discard the following licensed material without regard to 

its radioactivity: 

(A) 0.05 microcurie (kcCi) (1,85 kilobecquerels (kBq)), or less, of 

hydrogen-3, carbon-14, or iodine-12 5 per gram of medium used for liquid scintillation 

counting or in vitro clinical or in vitro laboratory testing; and 

(B) 0.05 LCi (1.85 kBq). or less, of hydrogen-3, carbon-14, or 

iodine-125, per gram of animal tissue, averaged over the weight of the entire animal.  

(2) A licensee shall not discard tissue in accordance with paragraph (1)(B) 

of this subsection in a manner that would permit its use either as food for humans or as animal 

feed.  

(3) The licensee shall maintain records in accordance with subsection (tt) of 

this section.  

(4) Any licensee may, upon agency approval of procedures required in 

paragraph (6) of this subsection. discard licensed material included in subsection (ggg)(7) of
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this section, provided that it does not exceed the concentration and total curie limits contained 

therein. in a Type I municipal solid waste site as defined in the Municipal Solid Waste 

Regulations of the authorized regulatory agency (31 TAC Chapter 330), unless such licensed 

material also contains hazardous waste, as defined in Section 3(15) of the Solid Waste Disposal 

Act. Health and Safety Code, Chapter 361. Any licensed material included in subsection 

(ggg)(7) of this section and which is a hazardous waste as defined in the Solid Waste Disposal 

Act may be discarded at a facility authorized to manage hazardous waste by the authorized 

regulatory agency.  

(5) Each licensee who discards material described in paragraphs (1) or (4) of 

this subsection shall: 

(A) make surveys adequate to assure that the limits of paragraphs (1) 

or (4) of this subsection are not exceeded; and 

(B) remove or otherwise obliterate or obscure all labels, tags, or 

other markings that would indicate that the material or its contents is radioactive.  

(6) Prior to authorizations in accordance with paragraph (4) of this 

subsection, a licensee shall submit procedures to the agency for: 

(A) the physical delivery of the material to the disposal site; 

(B) surveys to be performed for compliance with paragraph (5)(A) of 

this subsection; 

(C) maintaining secure packaging during transportation to the site; 

and 

(D) maintaining records of any, discards made under paragraph (4) of 

this subsection

(7) Nothing in this section relieves the licensee of maintairin.g records 

showing the receipt, transfer, and discard of such radioactive material as specified in 

§289.201(d) of this title.  

(8) Nothing in this section relieves the licensee from complying with other 

applicable federal, state, and local regulations governing any other toxic or hazardous property 

of these materials-
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(agg) Appendi.ces 

(6) Acceptable surface contamination levels.

NUCLIDEa AVERAGE~r MAXIMUM ba REMOVABLE &"f

U-nat, U-235, U-238, and 5,000 dpm alpha/ 15,000 dpm alpha/ 1,000 dpm alpha/ 

associated decay products 100 cm 2  100 cm 2  100 cm 2 

except Ra-226, Th-230, Ac-227, 

and Pa-231 

Transuranics, Ra-223, 1,000 dpnl100 cm2 3,000 dpmI100 cm2 200 dpm/100 cmn 

Ra-224, Ra-226, Ra-228, 

Th-nat. Th-228, Th-230, 
Th-232, U-232, Pa-231, 
Ac-227, Sr-90, 1-129

Beta-gamma emitters 
(nuclides with decay modes 
other than alpha emission 
or spontaneous fission) except 
Sr-90 and others noted above-

5,000 dpm beta, 
gammaa/100 cm2

15,000 dpm beta, 
gamma/100 cm'

1.000 dpm beta, 
gamma/100 cm'

Where surface contamination by both alpha and beta-gamma emitting nuclides exists, 

the limits established for alpha and beta-ganmma emitting nuclides should apply 

independently.  

b As used in this table, dpm (disintegrations per minute) means the rate of emission by 

radioactive material as determined by correcting the counts per minute observed by an 

appropriate detector for background, efficiency, and geometric factors associated with 

the instrumentation.  

Measurements of average contanmnation level should not be averaged over more than I 

square meter. For objects of less surface area, the average should be derived for each 

object.  

The maximmn contamination level applies to an area of not more than 100 cm-.
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The amount of removable radioactive material per 100 cm" of surface area should be 

determined by wiping that area with dry filter or soft absorbent paper, applying 
moderate pressure, and assessing the amount of radioactive material on the wipe with 

an appropriate instrument of known efficiency. When removable contamination on 

objects of less surface area is determined, the pertinent levels should be reduced 
proportionally and the entire surface should be wiped.  

The average and maximum radiation levels associated with surface contamination 
resulting from beta-gamma emitters should not exceed 0.2 m-ad/hr at 1 centimeter and 

1.0 mrad/hr at I centimeter, respectively, measured through not more than 7 mg/cm 2 

of total absorber.

THIS PORTION OF THE PAGE LEFT INTENTIONALLY BLANK
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§289-202(ggg)(7) 

(7) Concentration and activity linmits of nuclides for disposal in a Type I 

municipal solid waste site or a hazardous waste facility (for use in subsection (frf) of this 

section).

Concentrations 
I . .l i i ti(I-rm?.).

F-18 
Si-31 
Na-24 
P-3 2 

P-33 
S-35 

Ar-41 
K-42 
Ca-45 
Ca-47 
Sc -46 
Cr-5i 
Fe-59 
Co-57 
Co-58 
Zn-65 
Ga-67 
Se-75 
Br-82 
Rb-86 
Sr-85 
Sr-89 
Y-90 
Y-91 
Zr-95 
Nb-95 
Mo-99 
Tc-99m 
Rh-106 
Ag-lr0m 
Cd-i 15m 
In-ll

3 x 10" 
I x 10-2 
9 x 10-4 

2 
10 
9 
3 x 10-' 
2 x 10-2 
4 
2 x 10-2 
'2 x 10-3 

6 x 10' 
5 x 10-3 
6 x 10z 
1 X 10.2 

7 x 10' 
3 x 10-.  
5 x 10-2 
2 x 10-3 

4 x 10-2 
2x 10
8 
4 
4 x 10' 
8 x 10W 
8 x I0-" 
5 x 10'
1 
1 
2 x 10'.  
2 x 10I 
9 x 10'2

Arnual Generator Disposal 

3 x io+-, 
2 x 10' 
5 x 10+1 
3 x 10+2 
2 x 10+2 
8 
5 x 10' 
1 X 10+2 

5 x 10-1 
5 x 10" 
2 x 10+' 
1 x I0-1 
2 
3 x 10' 
21 x 10"1 
8 
1 
5 x 10.2 
1 

5 x 10-1 
2 x 10+2 
I x 10+ 

10 
2 x 10-1 
2 x 101' 
1 

3 x 10+' 
3 x 1O+ 
5 x 10-2 
5 
'2
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§289 .202(ggg)(7)

Nuclides 

In-1131] 
Sn-113 
Sn- 119 
Sb-124 
Te-129 
1-123 
1-125 
1-131 
1- 133 
Xe-127 
Xe- 133 
Ba-140 
La-140 
Ce-141 
Ce-144 
Pr-143 
Nd-147 
Yb- 169 
Ir-192 
Au-198 
Hg-197 
T1-201 
Hg-203

Concentrations 
Limit (CiGim') 

9 
6 x 10.2 
2 x 10+' 
2 x 10-1 
2 x 10' 
4 x 10' 
7 x 10.1 
4 x 10.2 
2x 10-2 

8 x 10.2 
1 

"2 x 10.^ 
2 x i0.3 

4 x 10' 
1 x 1o-W 
6 
7 x 10' 
6 x 10.2 
I x 10.2 
3 x 10.  
8 x 10.1 
4 x 10-' 
1 x 10.1

NOTE: In any case where there is a mixture in waste of more than one radionuclide. the 

limiting values for purposes of this paragraph shall be determined as follows: 

For each radionuclide in the mixture, calculate the ratio between the quantity present 

in the mixture and the limit established in this paragraph for the specific 

radionuclide when not in a mixture. The sum of such ratios for all the radionuclides 

in the mixture may not exceed "1" (i.e., "unity").

Annual Generator Disposal 

2 x 10+2 
2 
5 x 10+2 
5 x 10-2 
5 
1 x 10+1 
2 x ?0+' 
1 
5 x 101 

3 x 10"1 
5 x 10.2 
5 x i0-o 
1 x j0Ql 

3 x 10ý 
2 x 10*2 
2 
2 
3 x 10-1 
8 x 10' 
2 x 10+1 
1 x 10+1 
3
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§289.202(g)g7) 

Examples: If radionuclides a. b, and c are present in concentrations C3 , Cb, and C0, and if 
the applicable concentrations are CLa,. CL,. and ClQ respectively, then the 
concentrations shall be limited so that the following relationship exists: 

(C/CLJ) + (Cb/CLb) + (C,/CL,) •- 1 

If the total curies for radionuclides a, b, and c are represented A,. Ab. and A., 
and the annual curie limit for each radionuclide is AL,, AL t, and AL,. then the 
generator is limited to the following: 

(A,/AL3 ) + (Atv'ALb) + (A 0/AL,) < 1

THIS PORTION OF THE PAGE LEFT INTENTIONALLY BLANK
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§289.202(ggg)(8) 

(8) Soil contamination limits for selected radionuclides (for use in subsection 

(ddd) of this section).  
Concentration 

Limitsl 
Isotope __.(pgC_)_ _ 

Americium-24 1 6 

Antimony- 125 100 
Bismuth-207 60 

Cadmium-109 200 

Carbon-14 800 

Cesium-137 40 

Cobalt-60 300 

Europium- 152 80 

Europium-154 20 

Europiumn-155 200 

Hydrogen-3 3.000 

Iodine-125 200 

Iodine-129 200 

Iodine-131 60 

Iridium-192 40 

Iron-55 2,000 

Nickel-63 700 

Plutonium-238 6 

Plutonium-239 6 

Plutonium-240 6 

Promethium- 147 200 

It must be emphasized that every effort must be made to reduce contamination to 

backgroand levels and that the limits in this table only apply when it is technically or 

economically impractical to do so,
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§289.202(ggg)(8) 

Scandium-46 40 
Sodium-22 30 
Stronrium-90 40 
Technetium-99 200 
Thallium-204 60 
Thorium-230 6 
Thorium-232 8 
Uranium-234 6 
Uranium-238 8 
Uranium-noamral 30 

Question 43. Release Standards in §289.251 

****(c) Exemptions for source material.  

(1) Any person is exempt from this section and §289.252 of this title if that person 
receives, possesses, uses, or transfers source material in any chemical mixture, compound, 
solution, or alloy in which the source material is by weight less than 1/20 of 1% (0.05%) of 
the mixture, compound, solution, or alloy.  

"****This exemptions allows disposal of FUSRAP materials in a hazardous or solid waste 

disposal facility.


