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Mr. John• J. Munro, III Central File (PRM-20-9 & PRM-34-1)
Tech/Ops, Radiation Products Division
40 South Avenue
Burlington, Massachusetts 01803

Dear Mr. Munro:

In reply to your letter of December 30, 1977, regarding your Petitions
for Rul emaking PRMI-20-9 and PRII-34-1 , we are pleased to know that our
description of surface measurements satisfies your needs.

As discussed in my letter of December 5, it is acceptable to average
the radiation levels over a probe of reasonable size to demonstrate
that the radiation levels at the surfaces of packages or radiographic
exposure devices meet the requirements specified in 10 DFR 20.205(c)(2)
and 10 CFR 34.21. By "a nr•.-n • A F g nrrnh1P sze," we mean: (1) the
sensitive volume of the probe is small compared to the volume of the
package or device to be measured, and (2) the largest linear dimension
of the sensitive vnluma of the ro is no greater than the smallest
dimension of the package or device. For example, -GMtubes may be used
for both small and large packages or devices but ioni-7t on chambers
should be Used only for packages or devices with outside linear diren-
sions greater than ten (10) inches.

As far as making these views publicly known, our correspondence on this
matter is public record and is on file in our Public Document Room. In
addition we will include our position as stated in our letter in a
regulatory guide at the earliest feasible time.

Sincerely,

Orii-a! 7i.:ned by:

.RGEM&T B. !JINOCMOE

Robert B. rIinogue, Director

(SEE PREVIOUS YELLOW FOR CONCURRENCES)Office of Standards Development
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Mr. John J. '.iunro, Ii
Tech/Ops, Radiation Products

Division
40 South Avenue
Burl ington, Massachusetts 01803

Dear Mr. Munro:

This is in reference to your letter of April 5, 1977 petitioning the Ccmmission
to amend 10 CFR Part 20.205(c)(2) with regard to surface radiation level limits
of packages for transport. Your petition was docketed as PRM-20-9.

The NRC staff, after careful consideration of your petition and public comients
thereon, has concluded that adoption of changes proposed in your petition would
lead to cost ½ncrease without corresponding benefit of improving public health
and safety. In fact, such a change would result in higher collective hand dose
of package handlers. For these reasons and others set forth in the enclosed
Federal Re2ister Notice on PRM-20-9, your petition is hereby denied.

We stated in our letter to you of December 5, 1977 that it might be appropriate
to issue a regulatory guide to explain the meaning of the regulation in 10 CFR
20.205(c)(2) and to propose a method of surface radiation level measurement
that is acceptable to the NRC. The staff is now developing such a regulatory
qui de.

Sincerely,

Lee V. Gossick,
Executive Director for Operations

Enclosure:
Federal Register ;Notice
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[7590-01]

.NUCLEAR REGULATORY CCM.ISSION

[Docket No. PRM-20-9]

TECH/OPS

Denial of Petition for Rulemaking with Regard to Surface Rad~ation
Level Limit of Packages Prepared for TransporL

Notice is hereby given that the Nuclear Regulatory Commission

(NRC) has denied a petition for rulemaking, submitted by letter

dated April 5, 1977 by Tech/Ops, Radiation Products Division, 40

South Avenue, Burlington, Massachusetts, which requested the NRC

to amend its regulations in 10 CFR Part 20, "Standards for Protec-

tion Against Radiation." This petition is being denied by the

Executive Director for Operations in accordance with 10 CFR 1.40(o).

The petitioner requested the NRC to revise 10 CFR 20.205(c)(2)

to read as follows:

"If radiation levels are found at five centimeters from
the external surface of the package in excess of 100
millirem per hour, or at three feet from the external
surface of the package in excess of 10 millirem per
hour, the Licensee shall immediately notify by telephone
and telegraph, mailgram or facsimile, the Director of
the appropriate NRC Regional Office listed in Appen-
dix D, and the final delivering carrier. Radiation
levels shall be determined by measurements averaged
over a cross sectional area of ten square centimeters
with no linear dimension greater than five centimeters."

The petitioner stated that specification of radiation level

limits at a distance of 5 centimeters frcm the surf3ce of the package

1

7 q0i2 0(~



[ 75ý0-0Q2]

allows the level to be actually measured at the axis of a detector.

The petitioner further stated that specification of the area over

which the intensity may be averaged minimizes the inconsistencies

in the radiation levels recorded for the same package by different

persons. Such inconsistencies may occur because of the use of radia-

'.ion detectors with different sensitive volumes in non-uniform radia-

tion fields.

A notice of filing of petition, Docket No. PRM-20-9, was published

in the FEDERAL REGISTER on May 19, 1977 (42 FR 25787). The comment

period expired July 18, 1977.

Four persons submitted comments. Three recommended that the

petition be denied. The main bases for this recommendation were

(1) the present regulation is adequate and presents no difficulty

to the commenter; (2) the practical difficulties involved in assuring

and documenting compliance with the detailed requirement specified

in the proposed change, when applied to thousands of measurements

under all conditions, would outweigh any potential good from the

increased measurement precision that might result from the use of

such techniques; and (3) a lower reporting level would reduce the

number of curies allowed in one package for waste shipments and

subst.3ntially increase the cost of waste disposal by increasing

the number of containers required without a corresponding beneficial

effect of reducing the total "man-rem" exposure. The fourth commenter

also opposed the petition but suggested the radiation level limit
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[7590-o01

proposed by the petitioner be reduced to 75 millirems per hour or,

preferably, to 50 millirems per hour at 5 centimeters from the surface.

The regulation, 10 CFR 20.205(c)(2), requires a licensee who

receives a package of radioactive materiAl in Pxcpss of Type A quantity

to monitor the external radiation levels both at the surface and

at 3 feet from the surface of the package. If the radiation levels

exceed the limits prescribed by the regulation of the Department

of Transportation (DOT), 200 millirems per hour at the surface or

10 millirems per hour at 3 feet f-om the surface, the licensee is

required to immediately report that fact to the NRC and to the final

delivering carrier.

If the proposed change were adopted, a licensee would be required

to report when the radiation level exceeded 100 millirems per hour

at a distance of 5 centimeters from the surface of a package. Such

a limit would correspond to different surface radiation levels depending

on the package size: less than 200 millirems per hour for large

packages (i.e., packages with all three dimensions greater than 10

inches) and greater than 200 millirems per hour for small packages

(i.e., pdckages with at least one dimension equal to or less than

10 inches). Hence, licensees who received large packages would be

required to report radiation levels to NRC and the carrier even

when the surface radiation levels were below the DOT regulatory

limit, but licensees who received small packages would not have to

report although the surface radiation levels exceeded the DOT
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regulatory limit. This inconsistency in reporting re ,ji rement,

wihich would depend on package si:e, appears unjustified.

The petitioner also suggested that the radiation levels be

determined by measurements averaged over a cross-sectional area of

10 square centimeters with no linear dimension greater than 5 centi-

meters. The staff believes that the averaging of radiation levels

over the cross-sectional area of a probe of reasonable size is

acceptable for demonstrating compliance with the requirements speci-

fied in 10 CFR 20.205(c)(2). By "a probe of reasonable size," we

mean (1) the sensitive volume of the probe is small compared to

the volume of the package to be measured and (2) the largest linear

dimension of the sensitive volume of the probe is no greater than

the smallest dimension of the package. For example, Geiger-Mueller

tubes may be used for both small and large packages but ionization

chambers should be used only for large packages. Hence, a more

rigid requirement on averaging surface radiation levels to demon-

strate compliance with 10 CFR 20.205(c)(2) is not warranted. However,

it should be noted that such averaging is not acceptable for demon-

strating that there are no cracks, pinholes, uncontrolled voids,

or other defects prior to the first use of any packaging for the

shipment of licensed materials as required by 10 CFR 71.53.

The staff has also considered the advantages and disadvantages

in changing the radiation level limit from 200 millirems per hour

at surface to 100 millirems per hour at a distance of 5 centimeters
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from the surface of a package. It concluded that such change would

not be in the public interest based on the following considerations:

(1) Although the proposed change would reduce the surface

radiation level that would be permitted for larger packages, it

would significantly increase the surface radiation level limit, up

to 400 millirems per hour, permitted for smaller packages. Since

by far the greatest number of packages shipped are the smaller packages

and the smaller packages are handled by hand more frequently than

larger ones, the proposed change would be expected to result in

higher collective hand doses to handlers. Furthermore, it does

not appear justified to. restrict surface radiation levels of larger

packages to lower values where direct exposures under contact or

close to contact conditions are unlikely or to allow levels to be

increased for smaller packages where contact exposures are frequent.

(2) The petitioner stated, "A package with a 2 inch source

to surface distance would provide an exposure rate of only 1.1 millirem

per hour at three feet from the surface under the proposed change

whereas, under the current regulation, packages can have exposure

rates of 10 millirem per hour at this distance." This statement

is misleading. Under the current regulation, a package must meet

both radiation level limits, 200 millirems per hour on the surface

and 10 millirems per hour at 3 feet from the surface of the package.

In fact, the current surface radiation level limit for a package
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with a 2-inch source to surface distance would restrict the expo-

sure rate to about 0.5 millirem per hour at three feet from the

surface of the package.

(3) The staff believes the adoption of the proposed change

would impose an unnecessary and increased burden nn licensees without

commensurate benefit to the public. The proposed change would

require licensees to use specific types of radiaticn detection instru-

ment with small diameters and limited sensitive volumes; e.g., it

would eliminate the use of ionization-chamber instruments for surface

radiation level measurements. In addition, it would require monitoring

personnel to keep the center of the sensitive volume of the detector

at 5 centimeters from the surface. The current practice is to place

an instrument probe as close as possible to the package and pass

the instrument over the entire package surface to assure the level

at all points on the surface are within the limit. The elimination

of ionization chamber type of instruments and the change of current

practice of measuring surface radiation levels are unwarranted

because no health and safety benefit would accrue from such change.

One commenter suggested that the radiation level limit be reduced

to. 75 or 50 millirems per hour at 5 centimeters from the surface

of a package. Although this suggestion would reduce the surface

radiation level limit of most packages (large and small) to less

than the current surface radiation level limit, it again appears

unjustified to restrict to lower values the surface radiation level
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of large packages whose direct exposures under contact are unlikely

or to allow higher surface radiation levels for smaller packages

whose contact exposures are frequent.

However, the staff recognizes the potential difficulty certain

licensees may have in interpreting the regulation in 10 CFR 20.205(c)(2)

as to whether a precise determination of surfsce radiation level

is required.

In a letter to the petitioner dated December 5, 1977, the staff

stated, "As with any regulation, the (safety) limits must be given

as exact, precise values. The methods of demonstrating compliance

with these limits are usually left to the regulated person. Any

method which provides a reasonable demonstration of compliance will

be accepted. In most cases exact measured values are not required."

The staff indicated that precise measurements exactly on the

surfaze of the packages are not necessary nor required under 10 CFR

20.205(c)(2). Measurements at some distance from the surface are

acceptable if it can be shown frnm the measured value that the radia-

tion level on the surface is like-ly to meet the regulatory limit.

In the same letter, the staff stated it might be appropriate

to issue a regulatory guide to explain the regulation in 10 CFR

20.205(c)(2) and to propose a method of surface radiation level

measurement that is acceptable to NRC. The staff is now developing

such a regulatory guide.
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After careful consideration of the petition and the public

comments thereon, the staff concluded that the proposed change would

lead to cost increase without corresponding benefit of improving

public health and safety. In fact, such a change would result in

higher collective hand dose of package handlers. However, the staff

believes a regulatory guide should be issued promptly to clarify

the meaning of the relevant regulation.

In view of the foregoing, the NRC hereby denies the petition

for rulemaking filed by Tech/Ops on April 5, 1977. Copies of the

petition for rulemaking, the comments thereon, and the NRC's letter

of denial are available for public inspection in the NRC's Public

Document Room at 1717 H Street NW., Washington, D.C.

Dated at Bethesda, Md. this 23rd day of Marcb , 1979.

For the Nuclear Regulatory Commission.

Lee V- Gossick
Executive Director for Operations
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