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MEMORANDUM FOR: Attached List.

FROM: LeMoine J. Cunningham, Acting Chief
Radiation Protection Branch
Division.of Radiation Protection

and Emergency Preparedness.
Office of Nuclear Reactor Regulation

SUBJECT: TRANSFER OF EXEMPT QUANTITIES OF BY-PRODUCT
MATERIAL FROM-A NUCLEAR POWER PLANT FOR PURPOSES
OTHER THAN WASTE DISPOSAL

Enclosed for your information are memoranda, to and from OGC, on this subject.

These two memoranda will be added to the Health Physics Positions:databasee.

Original signed by L'. :i.

LeMoine J. Cunningham, Acting Chief
Radiation Protection Branch
Division of Radiation Protection

and Emergency Preparedness
'Office of Nuclear Reactor Regulation

Enclosures:
1. Memo fm. L. J. Cunningham, NRR,

to R. L..Fonner, OGC dtd. 5/7/87
2. Memo fm. R. L. Fonner, OGC, to

L. J. Cunningham, NRR, dtd. 6/30/87

Contact: John D. Buchanan, NRR
492-7293

Distribution:
RWStarostecki, NRR
FJCongel, NRR
LJCunningham, NRR
CAWillis, NRR
JDBuchanan, NRR - ->

DBMatthews, NRR
RJBarrett, NRR
RCPaulus, NRR
REAlexander, RES
VLMiller, NMSS .
JWNHickey, NMSS
DANussbaumer, GPA
Central Files
RPB R/F

RPB ASC:RPB:DREP A
JDB ?f}i•:bt CAWillis e.' LJC~finingham
07 ,/87 07/ 14/87 O 7 //-rTB7



Memorandum dated JUL 1 5 1987

Ronal d R.
Emergency
Region I

Bellamy, Chief
Preparedness and Radiological Protection Branch

Douglas 14. Collins, Chief
Emergency Preparedness and Radiological Protection Branch
Region II

Wayne D. Shafer, Chief
Emergency Preparedness and Radiological
Region III

Protection Branch

Lawrence A. Yandell, Chief
Radiological Protection and Safeguards Branch
Region IV

Frank A. Wensl.awski, Chief
Emergency Preparedness and Radiological
Region V

Protection Branch
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MEM, ORANDUM FOR:

.FROM:

SUBJECT:

UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

WASHINGTON. 0. Q. 2066

MAY 07 1987

Robert L. Fonner
Deputy Assistant General Counsel
for Rulemaking and Fuel Cycle
Office of the General Counsel

LeMoine J. Cunningham, Acting Chief
Radiation Protection Branch
Division of Radiation Protection
and Emergency Preparedness

Office of Nuclear Reactor Regulation

TRANSFER OF EXEMPT QUANTITIES OF BYPRODUCT MATERIAL FROM A
NUCLEAR POWER PLANT FOR PURPOSES OTHER THAN WASTE DISPOSAL

In the review of documents to be summarized in the Health Physics Positions
database, we found documents that gave conflicting opinions regarding the
transfer of exempt quantities of byproduct material, for purposes other than
waste disposal, from a nuclear power plant to persons not holding a specific
license authorizing them to receive the material.

In more specific terms, the question has been whether samples containing exempt
quantities of byproduct material could be transferred from a nuclear power plant
to a laboratory that does not hold an NRC. or Agreement State license aktthorizing
it to receive the samples.

Enclosure 1 provides an affirmative answer to this question.
supported by the Statement of Consideration for 10 CFR 30.18
4/22/70) which includes the following:

This answer is
(35 FR 6426,

"Persons holding an AEC or an Agreement State byproduct material
license authorizing manufacture,.processing,,or production of by-
product material are authorized'under the exemption to make trans-
fers, on a noncommercial basis, of exempt qualtities of byproduct
material possessed under-the license, on an exempt basis. This
provision is designed to accommodate the occasional transfers
between laboratories of'small quantities of byproduct material
in tissue samples, bioassay samples, tagged compounds, counting
standards, etc., which involve negligible risks."

Essentially the same statement also was included
tions for the proposed rule change (33 FR 11414,

in the Statement of Considera-
3/10/68).
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Enclosure 2 provided a negative answer to the question on the basis that "there
is no minimum level of radioactivity that may be released from a. nuclear power
reactor facility for unrestricted use.*

Enclosure 3 also provide a negative answer but the basis in this case was the
known presence in the particular sample (primary reactor coolant) of alpha-
emitting radionuclides that either are not byproduct material or that are not
byproducts covered by the exemption Schedule B of 10 CFR 30.71.

After reviewing the enclosed documents and the applicable regulations, we
believe the following position is correct. The transfer of exempt quantities
of byproduct material from a nuclear power plant to a non-licensee is
permissible provided all of the following general conditions are met.

1. The transfer meets all of the applicable requirements of 10 CFR
Parts 20-71.

2. The transfer also meets all applicable radioactive material transportation
requirements of the U.S. Department of Transportation (49 CFR 100-178) and -
the U.S. Postal Service (39 CFR 124).

3. The transfer does not violate any applicable state regulations.

In more specific terms, the transfer pursuant to 10 CFR 30.18 must meet all of
the following conditions:

1. The transfer must not be for purposes of waste disposal (See enclosed
memorandum from J. G. Partlow, IE, to W. J. Olmstead, OGC, 1/7/87.and
response from R. L. Fonner, to J. G. Partlow, 1/30/87.)"

2. The transfer must not be for purposes of cormnercial distribution except
in accordance withla license issued under 10 CFR 32.18 that states that
the byproduct material may be transferred to persons exempt under
10 CFR 30.18 or the equivalent regulations of an Agreement State.
(10 CFR 30.18(c),, (.d)

3. The material transferred must--ot contain special nuclear material or
byproduct material other than-that included in 10 CFR 30.71 Schedule B.
Because primary reactor coolant water i-s known to contain alpha-emitting
radionuclides that are either special nuclear material or byproduct
material other than that included in 10 CFR 30.71 Schedule B, the.reactor
licensee making the transfer of exempt quantities of byproduct material
must provide reasonable assurance that material transferred does not also
contain radionuclides that are not included in 10 CFR 30.71 Schedule B.
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Is there any legal objection to this position?

I /sI
LeMoine J. Cunningham, Acting Chief
Radiation Protection Branch
Division of Radiation Protection

and Emergency Preparedness
Office of Nuclear Reactor Regulation

Enclosures:
1. Ltr. fm. A. F. Gibson, RII, to

H. B. Tucker, Duke Power Co.,
dtd. 3/20/84

2. Ltr. fm. L. J. Cunningham, IE, to
B. R. Zibung, Dairyland Power Cooperative,
dtd. 5/13/82

3. Memorandum fm. L. J. Cunningham, IE, to
L. R. Greger, RI!I, dtd. 11/3/81

4. Memorandum fm. J3 G. Partlow, IE, to
W. J. Olmstead, OGC, dtd. 1/7/87

5. Memorandum fm. R. L. Fonner, OGC, to
J. G. Partlow, IE, dtd. 1/30/87

Distribution:
Central Files
RPB File

RStarostecki
FCongel
LCunningham
DMatthews
RBarrett
OLynch
VLMiller, NMSS

-J. D. Buchanan,---

RPB:DRP,-

4/ /87

MACUS :NM
VM~e LCurl nagham

ý5V7/87
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UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

WASHINGTON. D. C. 20555

JUN3 0. 1hio

MEMORANDUM FOR: LeMoine J. Cunningham
Acting Chief, Radiation Protection Branch
Division of Radiation Protection and

Emergency Preparedness
Office of Nuclear Reactor Regulation

Robert L. Fonner.Deputy Assistant General Counsel for
Rulemaking and Fuel Cycle

Office of the General Counsel

FROM:

SUBJECT: TRANSFER OF EXEMPT QUANTITIES OF BYPRODUCT
MATERIAL

In your memorandum of May 7, 1987, you requested my view on the
legal correctness of your reading of various documents dealing with the
transfer of byproduct materials pursuant to 10 CFR 30.18 and the conclusion
to be drawn for the application of section 30.18 to nuclear power plants. The
documents relied upon in your memorandum correctly reflect the applicability
of section 30.18, and your conclusions as to the regulation's application at
nuclear power plants are legally sound. Therefore, there are no legal
objections to the positions outlined in your memorandum. These positions
are:

1. The transfer must not be for purposes of waste disposal.

2. The transfer must not be for purposes of commercial distribution
except in accordance with a license issued under 10 CFR 32.18.

3. The material transferred must not contain special nuclear material or
byproduct material not included In 10 CFR 30.71, Schedule B.

vr~
Robert L. Fonner
Deputy Assistant General Counsel

Rulemaking and Fuel Cycle
Office of the General Counsel

for


